Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erzincan’daki madenin fay hattına kurulduğu iddiasına Özhaseki’den yanıt: İhbar kabul ediyorum!

Tüm Türkiye’nin gözü Erzincan İliç’ten gelecek bir haberde. 13 Şubat’ta meydana gelen maden faciasında 9 işçinin toprak altında kalmasının üzerinden 8 gün geçti ve 9 işçiden hala bir haber yok. Arama çalışmalarına yeni bir facia yaşanma ihtimali olduğu için ara verilirken kayıp işçilerin ailelerinden tepkiler artıyor. Madenin aktif fay hattı üzerinde kurulduğu iddiaları ise infial yarattı. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'İlk defa duyuyorum, ihbar kabul ediyorum, bunu araştıracağım.' şeklinde yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 11:21
Kaynak: Hilal Baldemir
Erzincan’daki madenin fay hattına kurulduğu iddiasına Özhaseki’den yanıt: İhbar kabul ediyorum!

Erzincan İliç’te bulunan altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen felakette liç yığınının kaymasıyla 9 işçi milyonlarca metreküp toprak yığınının altında kaldı. 13 Şubat’tan bu yana 9 işçi için arama çalışmaları devam ederken ailelerin acılı bekleyişi giderek daha dayanılmaz bir hal alıyor.

Ortaya çıkan yeni bir iddia ise gündemde bomba etkisi yarattı. Madenin aktif fay hattı üzerinde kurulduğu Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün raporlarıyla ortaya çıkarken konuya ilişkin konuşan Mehmet Özhaseki "İlk defa duyuyorum, ihbar kabul ediyorum, bunu araştıracağım." dedi.

Fay hattı raporlarda

Anagold Madencilik firmasının işlettiği altın madeninin aktif olan Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerine kurulduğu Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporlarda ortaya konurken yaşanan faciada ihmal olup olmadığı yönünde tartışmalar giderek büyüyor.

Son olarak bölgede açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan'a facianın yaşanmasından günler sonra gelmesinin gerekçesi olarak sağlık sorunlarını göstermişti. Özhaseki, katıldığı canlı yayında maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yığın altında kalan 9 işçi kontrol için gitmiş

Bakan Mehmet Özhaseki tv100'de Candaş Tolga Işık'ın programında madenin, aktif fay hattına kurulmasıyla ilgili yöneltilen soruya, "İlk defa duyuyorum, ihbar kabul ediyorum, bunu araştıracağım." şeklinde yanıt verdi. Milyonlarca metreküplük liç yığının hareketine neden olan ve "facia" olarak değerlendirilen kaza anıyla ilgili de açıklamada bulunan Bakan Özhaseki, 9 işçiyle ilgili ayrıntıyı paylaştı. Özhaseki, 9 işçinin ortaya çıkan çatlaklar sonrası durumu kontrol etmek için bölgeye gittiklerini aktardı. İşçiler arasında bu durumun konuşulduğunu aktaran Özhaseki, bir işçinin gitmek istememesine karşın gitmeyerek yola çıktığını anlattı.

MTA raporunda 10 sene sonra fay hattı silindi iddiası

Madenin fay hattı üzerinde kurulduğuna ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, bir belge paylaşarak Maden Tetkik Arama'nın 2013 yılında hazırladığı raporunda görünen fay hattının 2023'teki raporda silindiğini iddia etti.

Yavuzyılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"MTA'nın, Erzincan İliç'teki Anagold maden sahasının tam altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından sildiğini tespit ettik. 2013 yılı MTA haritasında bulunan fay hattı, 2023 yılında yayınlanan haritada yok! Kaynak: Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 2013 ve 2023 yıllarına ait Resmi Diri Fay Haritaları."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.