Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremin sismik dalgaları 24 saniyede Yalova’ya ulaşacak

DOHAD Başkanı Fuat Agalday, Marmara Denizi’nde meydana gelecek bir depremin sismik dalgalarının Yalova’ya 24 saniye içerisinde ulaşacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 11:26
Kaynak: Yalova Hayat
https://www.yalovahayat.com/
Depremin sismik dalgaları 24 saniyede Yalova’ya ulaşacak

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Marmara Denizi’nde meydana gelecek depremi erkenden tespit etmeye yarayacak olan Deprem Erken Uyarı Sisteminin (DEUS) yaygınlaştırılması için çalıştıklarını dile getirdi. Sistemin olası bir deprem öncesinde meydana gelen etkileri analiz ederek bu verileri ana merkeze ulaştırdığını dile getiren Agalday, bu sayede saatler ve hatta günler öncesinde fay hatlarında yaşanan anormallikleri tespit edebildiklerini dile getirdi. Yalova’da da bir erken uyarı sisteminin yer aldığını hatırlatan Agalday, “Bu sistem konusunda uzun süredir çalışma yapmaktayım. Çalışmalar belli bir düzeye geldi. Yazılımı ve donanımı tamamen yerli olarak geliştiriliyoruz. Deprem zararlarının azaltılmasında çok büyük rol oynayacak ve çok can kurtaracak sistem öncelikli olarak beklenen olası Marmara depremi için kurgulandı.

Ancak en kısa zamanda İzmir, Bursa, Manisa, Aydın ve deprem tehlikesi yüksek yerleşim yerlerinde hizmet verir duruma gelecektir. Deprem Erken Uyarı Sistemi (DEUS), bir deprem meydana geldiğinde sismik dalgaları algılayarak, deprem dalgalarının henüz ulaşmadığı bölgelere önceden uyarı gönderilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemin temel amacı, depremin yıkıcı etkilerini azaltmak için insanlara ve altyapılara zaman kazandırmaktır” dedi.
Bu çerçevede Marmara Denizi’nde meydana gelecek olası bir deprem sonrasında deprem sismik dalgalarının çevre illere ne kadar zamanda ulaşacağı da belirtildi. Buna göre Marmara Denizi merkezli bir depremde deprem dalgaları 24 saniye içerisinde Yalova’ya ulaşacak. İstanbul ve Tekirdağ bu dalgaları 15 saniye, Bursa 28 saniye içerisinde hissedecek. Deprem dalgaları Kocaeli ve Balıkesir illerine 39 saniyede ulaşmış olacak. Çanakkale ise depremi 48 saniye sonra hissetmiş olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.