Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayram şekeri tezgâha çıktı fakat fiyatlar tat kaçırıyor!

Ramazan Bayramına sayılı günler kaldı. Bayramda çok tüketilen şeker ve çikolata, geçen seneye göre yüzde 100 zam gördü. Yalova’da şeker ve çikolata fiyatları kaç TL’den başlıyor? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 13:01
Kaynak: Serap Polat
Bayram şekeri tezgâha çıktı fakat fiyatlar tat kaçırıyor!

Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan Bayramı için hazırlıklar başladı. 10-11-12 Nisan tarihlerinde kutlanacak olan Bayram öncesi bayram şekeri almak isteyen vatandaşlar tezgâhlara akın etti. Tezgâhlarda yer almaya başlayan şeker ve çikolataların geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 zamlanması ise tüketicilerin bütçesini zorluyor.   Kakao krizi çikolataya yüzde 100 zam olarak yansıdı Batı Afrika'daki kuraklık ve şiddetli yağmur gibi olumsuz hava koşulları, bitki hastalıkları ile Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimdeki düşüş sonucunda kakao fiyatları artışa geçti. Son yükselişiyle 46 yılın en yüksek seviyesine çıkan kakao fiyatları ton başına 9 bin doları aştı. Buna maliyet ve tedarik fiyatları da eklenince çikolata fiyatları uçuşa geçti. Bayramda çok tüketilen ve ikram edilen şeker, çikolata ve lokum fiyatlarında geçen seneye göre en az yüzde 100 artış var. Esnaf, bayram yaklaştıkça fiyatların artacağını söylüyor. Tüketiciler ise her yerde değişen fiyatlar karşısında denetim talep ediyor.

Yalova’da fiyatlar zamlandı mı?

Kaplıcaları, doğası, denizi ve 3 büyük şehre olan yakınlığıyla tatilcilerin uğrak noktalarından biri olan Yalova Türkiye’nin en pahalı şehirlerinden biri olarak görülüyor. Özellikle yabancı turistlerin yaz mevsiminde nüfusu 2 katına çıkardığı Yalova’da çikolata fiyatları da cep yakıyor. Fiyatlar pazarda, kuruyemişçilerde, marketlerde ve çikolata dükkânlarında değişiyor. Aynı ürün satıldığı yere göre 2 kat daha pahalı olabiliyor. Markadan markaya da fiyatın değişmesi tüketicilerin alıştıkları markaları terk ederek daha uygun fiyatlı ürünlere yönelmesine sebep oluyor.

Güncel fiyatlar ne durumda?

Yalova’da bademli, fındıklı, fıstıklı ve şeker kaplamalı çikolataların kilosu 450 TL’den başlıyor. Misafirlere en çok ikram edilen madlen çikolatanın kilosu pazaryerlerinde 800 TL iken, çikolata dükkânlarında 1350 TL’den satılıyor. Meyve aromalı yumuşak şekerlerin kilosu 90 TL ile 1200 TL arasında değişiyor. Meyveli ve çikolatalı bonbon şekerler, kilosu 250 TL ile 450 TL arasında satılıyor. Dolgulu çikolataların kilosu markasına göre 190 TL ile 750 TL arsında değişiklik gösteriyor. Bayramlarda en çok ikram edilen bir diğer çikolata türü olan spesiyal çikolatanın kilosu ise 1000 TL’den başlayıp 1500 TL’ye kadar çıkıyor.  Lokumlar ise aromasına ve içeriğindeki kuru yemişlere göre değişiyor. Sade lokumun kilosu 140 TL’den başlarken, kuruyemiş içeren lokumların kilosu 1000 TL’yi bulabiliyor. Lezzetiyle sadece bayramlarda değil her zaman tercih edilen badem şekerinin kilosu ise 329 TL’den satılıyor.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.