Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa’nın en büyük Bonsai Müzesi Yalova’da açıldı

Yalova İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük bonsai müzesi olan Yalova Bonsai Müzesi’nin açılışı Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2024 14:30
Kaynak: Serap Polat
Avrupa’nın en büyük Bonsai Müzesi Yalova’da açıldı

2021 yılında İl Genel Meclis kararına istinaden projesi başlatılan Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın en büyük bonsai müzesi olan Yalova Bonsai Müzesi bugün kapılarını açtı.

Vatandaşlardan büyük ilgi

Açılışa: Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin ve Bonsai Sanat Galerisi ve Atölyesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Bonsai Sanatçısı Hasan Şimşek başta olmak üzere kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasiler katıldı. Açılışa vatandaşların ilgisi de büyük oldu.

Çeşit çeşit ağaçlar sergilendi

2020 yılında İl Özel İdaresi ve Yalova Valiliği’nin destekleriyle İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan Yalova Bonsai Müzesi Proje Birimi ile yurt dışına teknik gezi düzenlenerek müze projesinin ilk adımları atılmıştı. Müze kurulumu için gerekli alan Kadıköy Beldesi sınırları içerisinde Kadıköy Belediyesi tarafından tahsis edildi.

2021 yılında ise Birinci Uluslararası Bonsai Sempozyumu ve Bonsai Sergisi ile Yalova Bonsai Müzesi çalışmalarında gelinen nokta Yalova Protokolü, Yalova halkı ve tüm bonsai camiasına tanıtıldı. Yapılan sergide Yalova Bonsai Art, Aykut Erşen, Luis İbarra, Orçun Okul, Arsen Uzun ve Zekai Yaman koleksiyonundan eserlerde yer aldı. 2023 yılında ise Yalova Valiliği, İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi, Yalova Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği ve Yalova Sanayi ve Ticaret Odasının katkılarıyla Yalova Bonsai Müzesi ziyarete açıldı.

200 metrekare kapalı alan, 1500 metrekare açık sergi  alanına sahip olan müzede farklı boyutlarda ve şekillerde 200 adet bonsai ağacı sergilendi. Ağaçların yanında ise eser numarası, ağaç türü, ağacın yaşı, eğitim başlangıcı ve eserin sahibi bonsai sanatçılarının isminin yazdığı künyeler yer aldı.

Soygüzel, “İlgi duyan bütün hemşerilerimizi ve dostlarımızı bekliyoruz”

Türkiye’ye ve Yalova’ya yeni değerler kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten İl Genel Meclis Başkanı ve Bonsai Sanat Galerisi ve Atölyesi Yürütme Kurulu Üyesi Hasan Soygüzel, “Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük bonsai müzesi olan Yalova Bonsai Müzesi, bugün açıldı. Destek olan bütün kişi ve kurumlara, emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve bugün bizleri yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Yalova Bonsai Müzesi, seçkin bonsai koleksiyonu ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. İlgi duyan bütün hemşerilerimizi ve dostlarımızı bekliyoruz.” dedi.

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.