Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“TARİHİ, DOĞAYI, TURİZM VE SANAYİYİ AYNI POTADA ERİTMEYİ BAŞARDIK”

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, ilçenin ülkede tarihi, doğayı, turizmi ve sanayiyi aynı potada uyum içerisinde eritmeyi başaran ülkenin örnek yerlerinden birisi olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2023 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2023 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
“TARİHİ, DOĞAYI, TURİZM VE SANAYİYİ AYNI POTADA ERİTMEYİ BAŞARDIK”

Altınova bir dönem sadece tarım ve çiçekçilikle anılan bir yerken gelinen noktada tarihi çalışmalara ev sahipliği yapan, doğal güzellikleri ile çok sayıda turisti kendine çeken, turizmi portföyüne eklemeyi bilen ve barındırdığı sanayi kuruluşları ile de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bir yer haline geldi. Bu konuda açıklamalar yapan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ise, ilçeyi bu noktaya taşıyacak projeksiyonu 2006 yılında yaptıklarının altını çizdi. O yıllarda ilçenin doğusunu sanayi ve batısını turizm gören 1/25 binlik plana itiraz ettiklerini hatırlatan Oral, “Ben sanayi ve turizmi ilk kez yan yana 2006 yılında telaffuz ettim. Biz o yıllarda yaptığımız planlarda daha bu konuda gerekli tüm detayları açıkladık. Biz Altınova’yı tarihi, doğayı, kültürü, sanayiyi ve turizmi aynı potada eriteceğimizi de beyan ettik. 1/25 binlik planlarda ilçenin doğusu sanayi ve batısı turizm dendi. Biz de ilk andan beri buna karşı çıktık. Bizde bunların hepsi olacak demiştik. Günümüzde bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunların hepsi ilçemizde tam bir uyum içerisinde yer alıyor” dedi.
“Hersek Bölgesi bizim göz bebeğimiz”
Altınova’da yer alan ve ülkenin sayılı doğal ve tarihi zenginliklerine ev sahipliği yapan Hersek sulak alanı ile ilgili de açıklama yapan Oral, “Mesela Hersek Lagünü’nde yaptığımız çalışmalar ortada. Orası şu anda bizim göz bebeğimiz. Hemen dibinde sanayi var. Ama yan tarafında ülkenin en önemli sulak alanlarından birisi yer alıyor. Bu arada bu alanı korumak için Osmangazi Köprüsü’nün ayağının basacağı noktanın yerinin değiştirildiğini de bir kez daha hatırlatmak isterim. Hersek Bölgemizde çok ciddi bir doğal yaşam koruma altında tutuluyor. Yüzlerce tür kuş bu deltada yaşamlarını sürdürüyorlar. Cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile o bölge tamamen koruma altına alındı. Ardından buraya gerekli yatırımları yapmaya başladık. Bunlardan birisi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçemiz. Burası markalaşan ve örnek bir hale gelen önemli noktalardan birisi durumuna geldi. Aynı zamanda bu konuda bir ana üs haline geliyor. Bezm-i Alem Üniversitesi ile bu konuda bir protokol de imzaladık. Bundan sonra bu bahçede ortak çalışmalar yapacağız. Bir noktada üniversitenin uygulama bahçesi de olacak burası. Tabi burası aynı anda Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ve projelendirdiği bir alan. Biz de bu projenin ortağıyız. Hersek Bölgesi birçok ile örnek hale geldi” diye konuştu.

“Her yerden tarih fışkırıyor”
Hersek Deltası’ndaki tarihi kazılara da değinen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Yine Hersek Deltası tarihi anlamda da birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Bu anlamda Hersek Bölgemizin tarihi dokusunu ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Hersek Deltası kazı çalışmaları için 50’ye yakın bir ekip bölgeye bu yıl gelecek ve burada çalışmalar yürütecek. Bölgede kazı evimiz oluştu. Arkeologların ve personellerin kalacakları yerler de hazırlandı. Geçen sene Deniz Fenerimizin olduğu yerden kazı çalışmalarına başlanmıştı. Bu sene aynı noktadan çalışmalara devam edilecek. Çok güzel, bilgi, belge ve bulgulara ulaşılıyor. Biz bu bölgeyi Bafeus Savaşı’nın geçtiği bölge olarak biliyoruz. O nedenle Osmanlı’nın ilk dönemlerine ait Selçuklu dönemi sikkeleri bulundu. Burada hep Roma, Bizans diyorduk. Ama artık Selçuklu ve Osmanlı’nın ilk dönemlerine ait bulgulara ulaşmaya da başlamak bizi çok sevindiriyor. Hersekzade Ahmet Efendi Camimiz var. Onu da görev süremizin ilk yıllarında Kültür Bakanlığımızla birlikte restore ettirdik. Bu camimiz ibadete de açıldı” dedi.

HABER/Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.