Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pasaport yenileme işlemleri

Yurt dışı seyahatleri için gerekli olan pasaportun yenileme sürecine ilişkin merak edilenler araştırılıyor. Pasaportların geçerlilik süresi bulunduğu için süresi dolan pasaportun yeni bir başvuru ile yenilenmesi gerekir. pasaportların bordo, gri ve yeşil gibi türleri bulunmaktadır. Pasaport olmadan yalnızca kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkeler olsa da bunların sayısı çok azdır. Bu nedenle yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin mutlaka pasaport çıkarması eğer süresi dolduysa da mutlaka yenilemesi gerekir. Peki, pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2024 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2024 12:51
Kaynak: Hilal Baldemir
Pasaport yenileme işlemleri

Pasaport, yurt dışı seyahatleri için gerekli olan zorunlu bir belgedir. Eğer bir kişi yurt dışı seyahati yapmak istiyorsa geçerlilik süresi olan bir pasaporta sahip olmak zorundadır. Eğer bir pasaportunuz varsa fakat bunun süresi dolmuşsa bu kez pasaport yenileme işlemine ihtiyacınız olacaktır. Pasaport yenileme için gerekli birtakım evraklar ve ödenmesi gereken ücretler vardır. Pasaport süresi dolan kişiler pasaport yenileme işlemlerini nasıl yapacaklarını merak ediyor. Peki, pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılır? İşte bu sorunun cevabı…

Pasaport yenilemek için temin edilmesi gereken birtakım evraklar bulunur. Evrakların eksik veya yanlış evrak olması durumunda pasaport çıkarma ya da yenileme işlemi gerçekleştirilmez. Pasaport yenileme için istenen evraklar ise şu şekildedir: 

-Öncelikle işlemler yapılamadan önce yenileme harç ücreti ödenmelidir. Harcın ödenip ödenmediği sistem üzerinden görüntülenebildiği için ödeme işlemine dair dekont alınmasına gerek yoktur.

-Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi bulundurulması zorunludur. Bu belgelerin güncel olması kişinin kimliğinin tespit edilebilmesi için önemlidir.

-Kimlik doğrulaması yapılması adına son 6 ay içerisinde çekilmiş ve yüzün net olarak göründüğü biyometrik bir fotoğraf gereklidir. 

-Eğer pasaport yenilemek isteyen kişi henüz reşit değilse muvafakatname hazırlanmalıdır. Muvafakatname, başvuran kişinin yasal temsilcisinin işlem için izninin olduğunu gösterir. Reşit bireylerde ise başvuran kişinin vekaleti olsa dahi şahsi başvuru olmadan yenileme işlemi gerçekleştirilmez.

-İşlem bir öğrenci için yapılıyorsa öğrenci belgesi mutlaka gereklidir. Öğrenci belgesi ile öğrenciler harç bedeli ödeme yükümlülüğünden muaf olurlar.

-Yenileme işlemi sırasında artık geçerliliğini kaybetmiş olan eski pasaport da bulundurulmak zorundadır.

Pasaport yenileme işlemi için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınır. randevu almak için Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden giriş yapmak gerekir.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.