Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAHAR ALERJİSİ ARTIK DAHA GÜÇLÜ!

İklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
BAHAR ALERJİSİ ARTIK DAHA GÜÇLÜ!

‘Şiddetli bulgularla ilk defa başvuran hastamız çok fazla' 

Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.

Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış yaşanıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre 25 milyondan fazla Amerikalı, kaşıntılı gözler, burun akıntısı ve diğer alerji semptomlardan muzdarip…

Bu durum sadece ABD'ye özgü değil. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın geri kalanında alerjik tepkilerde ciddi bir artış gözleniyor. Hatta yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar, 2050 yılında her iki kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağını ifade ediyor.

'MEVSİMSEL ALERJİSİ OLANLAR DAHA ÇOK HASTALANACAK'

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Artık dünyanın daha sıcak ve bitki gelişimi için çok daha uygun bir yer haline geldiğini biliyoruz. Hem bitki çeşitliliği artıyor hem de bitki şekilleri ve yapıları değişiyor. Böylelikle daha çok polen üretiliyor. Tüm bu durum alerjiye maruziyetin yoğun olması anlamına geliyor. Özellikle mevsimsel alerjisi olan kişiler çok daha yoğun bir şekilde hasta olacaklar. Bunun ötesinde bu tür polenlere maruziyetin fazla olması hassasiyeti de artırıyor. Yani kişilerin alerjik bir bünyeye sahip olmasını tetikliyor” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur da iklim değişikliğinin bu konuda çok ciddi zararlara neden olduğunun altını çizerek, “Küresel ısınma mevsimsel alerjilerin giderek daha yaygın hale gelmesine neden oluyor. Alerji Mevsimi her yıl daha uzun sürüyor ve daha şiddetli oluyor. Havadaki polen seviyelerinin artması daha çok insanda alerjik reaksiyonların görülmesine neden oluyor. Maalesef ülkemizde de vaka sayısı her mevsim artıyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.