Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arife mi Arefe mi

Yazılışında en çok hata yapılan ve doğru yazılışı en çok merak edilen kelimelerden biri arife (arefe) kelimesidir. Bazı bölgelerde ağız ve şive kaynaklı kelimeler farklı telaffuz edilebilmektedir. Bu nedenle bazı kelimelerin doğru yazılışı da yanlış öğrenilmektedir. Yazılışında en çok hata yapılan kelimelerden biri de arife (arefe) kelimesidir. Kullanıcılar arama motorlarında sık sık arife kelimesinin doğru yazılışını araştırmaktadır. Peki, arife mi, arefe mi? Arife nasıl yazılır? Arefe mi? Arife mi? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Arife mi Arefe mi

Türkçe’ye farklı dillerden yerleşen ve telaffuzu farklı yapılan kelimelerin yazımı konusunda büyük soru işaretleri olabiliyor. Arapça kökenli olduğu bilinen Arife (arefe) kelimesi de yazımı ile ilgili hata yapılan kelimeler arasındadır.

Arife (arefe) Müslümanlar için özel anlama olan bir gündür. Dini bayramların ilk gününden önceki gün arife olarak adlandırılır. Öte yandan TDK’ye göre belli bir olayın, belirli bir günün öncesi, bir önceki günü ya da yakın günleri şeklinde de tanımlanır.

arife günü fazileti

Fakat bu kelimenin doğru yazımı hakkında çoğu zaman hata yapılabilmektedir. Kimileri kelimeyi arife olarak yazarken bazıları da arefe olarak yazmaktadır. Bu noktada kelimenin doğru yazımı sık sık araştırılmaktadır. Peki, arife mi, arefe mi? Arife nasıl yazılır? Arefe mi? Arife mi? İşte bu sorunun cevabı…

arife anlamı

Arefe mi Arife mi?

Kökeni Arapça olan Arefe sözcüğü ''Arafa'' fiilinden türetilmiş bir kelimedir. Arafa, bilmek, görmek ve sezmek anlamlarına gelmektedir. TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı ''Arife'' şeklinde olmalıdır. TDK göre arifenin anlamını şu şekildedir: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler.

İslam alemi için büyük bir önemi olan arife günüyle ilgili birçok hadis vardır. Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, " En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Arife, Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe denk gelmektedir. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe de arife gününde yapılır. Arife günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).

arife mi arefe mi

Arife günü hacılar içinde oldukça önemli bir gündür. Arife günü güneş batınca hacılar Arafat dağından Müzdelife'ye doğru hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, vaaz dinleme, Kur'ân okuma gibi çeşitli ibadetlerle geçirirler.

Peygamber Efendimizin arife gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arife günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

Arefe > Yanlış

Arife > Doğru

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.