“AFİLİASYONUN ŞUBAT AYI SONUNA KADAR YAPILMASINI BEKLİYORUM”
“AFİLİASYONUN ŞUBAT AYI SONUNA KADAR YAPILMASINI BEKLİYORUM”
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüşmesindeki en önemli adım olan afiliasyonun şubat ayı sonuna kadar gerçekleşmesini beklediklerini söyledi
Haber Giriş Tarihi: 13.01.2023 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 00:00
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüşmesindeki en önemli adım olan afiliasyonun şubat ayı sonuna kadar gerçekleşmesini beklediklerini söyledi
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, rektör yardımcıları ve akademik kadro Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Lova Otel’de gerçekleştirilen etkinlikte basın mensupları ile bir araya geldi. Burada basın mensuplarına teşekkür eden Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı basının çok önemli bir görevi üstlendiğini ifade etti.
Rektör Bahçekapılı, Yalova Üniversitesi ile ilgili de kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Bahçekapılı, Yalova Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesindeki en önemli adım olan afiliasyon süreci hakkında da bilgiler verdi. Şubat ayı sonuna kadar afiliasyonun gerçekleştirilmesini ve Yalova Üniversitesi tarafından alınan doktorların da Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüşecek hastanede Yalova halkına hizmet etmeye başlamasını beklediklerini dile getirdi. Rektör Bahçekapılı açıklamasında, “Biz morfoloji binasını kendimiz yapıyoruz. Biz bize düşen vazifeleri yerine getiriyoruz. Binamızı tamamlamak üzereyiz. Bir yandan da hocalarımızı alıyoruz. 30 tane ihaleye çıktık. Rekor kırdık. Bir yılda 30 doktorun alımı konusunda gayret gösterdik. Yalova’mızda hastanemizin ihtiyaç duyduğu doktorları getirme noktasında özel bir seçim yaptık. Bundan sonraki süreçte afiliasyon gerekiyor. Afiliasyon işi ise Sağlık Bakanlığı nezdinde gerçekleşen bir durum. Hastane mart-nisan gibi açılmak isteniyor. Bizim de ümidimiz şubat ayı sonuna kadar afiliasyonun gerçekleşmesi. Çünkü bizim getirdiğimiz doktor arkadaşlarımızın bil fiil çalışabilmesi için afiliasyona ihtiyaç var. Eğer şubat ayının sonuna kadar afiliasyon gerçekleşmezse bizim bunu birilerine duyurmamız lazım. Bunu hep birlikte yapmamız gerekli. Buraya 30 hekim getirdik. Bu hekimler ne yapacak. Boş boş odada mı oturtacağız onları. Yalova’nın onkoloğa, gastroonkoloğa, batin cerrahına, endokrin uzmanına ihtiyacı var. Birçok alanda hekim arkadaşları burada olmayanlardan seçtik. Yalova Üniversitesi olarak Yalova’nın sistemine her alanda destek olmak. Biz ilk 3-4 yıl Tıp Fakültesi’nde eğitim verecek hocaları almakla da başlayabilirdik. Ama bunu yapmayarak hastanede vatandaşa hizmet edecek doktorları getirdik. Yani Yalova’nın ve Yalovalıların önceliğini düşündük. 2023 yılında riske girerek bu alıma devam edeceğiz. 25 kadromuz vardı. 9 fakülte, 5 MYO var ama siz kadronuzun yüzde 55’ini bir fakülteye tahsis ediyorsunuz. Bunu neden yapıyoruz. Devletimiz Yalova’ya çok güzel bir hastane yaptı. Bu hastaneyi daha nitelikli hale getirmek istiyoruz” dedi.
Makine OSB ile uyumlu bir birliktelik ortaya konuyor
Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Teknopark’ın Yalova Makine İhtisas OSB içerisine taşınacağını da dile getiren Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, “Almanya’nın ve Hollanda’nın yaptığını yaparak Teknopark ve Mühendislik Fakültesini Yalova Makine OSB’nin içine gömme kararı aldık. Bu sayede bir fiil atölyenin laboratuvarın içerisinde olacak” dedi.
Helikopter Fabrikası geliyor
Bahçekapılı helikopter imalatında önemli bir yabancı firmanın da üretimini Yalova’ya taşıma kararı aldığı müjdesini vererek, “Dünyada çok önemli fırsatlar var. Helikopter sanayisinde Ukrayna çok önemli bir ülke. O anlamdaki önemli bir firma fabrikasını Yalova’ya taşıyacak. Peki ihtiyaç duyduğu mühendisi nereden alacak. Yalova Üniversitesi’nden alacak. Bizden sadece 7 dönümlük bir arazi istiyorlar. Bu konuda Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’le de görüşeceğiz. Bu konuda anlaşırsak o firmayı getireceğiz. Sanayi anlamında birçok önemli firma da Yalova’ya geliyor. Bunların hepsi Yalova’ya değer katacak. Bunların gelmesi ile öğrencilerimiz buralarda staj yapacak ardından da buralarda çalışmaya başlayacaklar” şeklinde konuştu.
“Göreve geldiğimizden beri bütçenin 3 katı ek bütçe aldık”
Yalova Üniversitesi’nde göreve başladığında 22 milyon TL bir bütçenin bulunduğuna değinen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Ankara’da Strateji Başkanlığına gidip fotoğrafı ortaya koyarak kısa süre içerisinde üniversiteye 66,7 milyon TL ek bütçe çektiklerini ifade etti. Rektör Bahçekapılı, “Yalova Üniversitesi rektörü olarak göreve geldiğimde maddi imkansızlıklarla karşı karşıya kaldık. Üniversitemizin bütçesi 22 milyon TL idi. Sanat Tasarım Fakültesi için 2 milyon TL almışız. 2 milyon TL ile sizin bir şey yapmanız mümkün değil. 22 milyon TL içinde 10 milyonu sadece bir binanın yapımında kullanılacaktı ki düşünün para ile siz ne yapabilirsiniz. Üniversitemizin bu fiziki anlamdaki yetersizliklerinde bütçe noktasındaki yetersizlik çok önemli bir rol oynuyordu. 6 yıldır üniversite hiçbir ek ödenek almamış. Bu bütçeyi almak için gitmeniz ve bunu talep etmeniz gerekiyor. Ankara’ya projelerinizi sunmanız gerekiyor. Göreve geldiğimizde 84 yazıcı var 63 tanesi çalışmıyordu. Vize haftasıydı göreve geldiğimde bu nedenle elimiz ayağımıza dolandı. Böyle üniversite yürür mü? Elektrik, doğalgaz ve su paralarını ödeyecek paramız yoktu. Göreve gelir gelmez 8 aylık süre zarfında bize verilmiş bütçenin dışında 66,7 milyon TL daha ek bütçe aldık. Bunun için 3 defa Strateji Başkanlığında toplantı yaptık. Üniversitemizin durumunu onlara resmettik. Üniversitenin durumunu izlediklerinde onlar bile inanamadılar. En son üniversitemizin kütüphanesi için destek istemeye gittik. Kütüphaneyi gösterdiğimde Strateji Başkanı yerinde duramadı. Her üniversiteye para akıyor. Devletimiz gerçekten ciddi yatırımlar yapıyor. Bizim üniversitemizin kütüphanesi bile içler acısı durumda. Ben morfoloji binası bitsin diye başkanla 2 defa görüştüm. Sadece 40 milyon TL’lik bütçeyi morfoloji binasının bitirilmesi için aldık. Göreve geldik Sanat Tasarım Fakültesi ile ilgili durdurulma kararı alınmış. O binayı bitirmek bizim üzerimize bir borçtu. Ama maalesef bunu yapacak paramız yoktu. Göreve geldiğimizde bu bina için 12,5 milyon TL’ye anlaşma yapılmış, 9 milyon TL’si alınmış. 3 milyonum var. Ama binanın maliyeti olmuş 62 milyon TL. Şu anda biz geri kalan 50 milyonu bulmak için kapısını çalmadığımız iş adamı bırakmadık. Ziraat Bankası ile görüştük. Önümüzdeki hafta TOKİ ve Vakıf Bank’a gideceğiz. Bizim bu binaları bitirmemiz lazım. Şehre de üniversiteye de yakışmıyor. Üniversitemize alınan destekleri arttırmamız lazım. Bizim fiziki imkanlarımızı da bu desteklerle iyileştirmemiz lazım” diye konuştu.
“Lise bile daha iyi imkanlara sahip”
Üniversitede bir çok bölümün ciddi sıkıntılar içerisinde eğitim ve öğretime devam ettiğini dile getiren Bahçekapılı, “Safran yolundaki Meslek Yüksekokuluna gittiğimde psikoloji öğrencilerinden kaçıyorum. Öğrencilerin mezun oldukları lise, bizim sunduğumuz imkanlardan daha fazlasına sahip. Ya açmayacaksın. Ya da açıyorsan o öğrenciye güzel imkanlar sunacaksın. Biz geçici olarak bu arkadaşlara kampüste geçici bir yer ayarladık. 2. dönemde onları kampüsümüze alacağız. Yani bizim bunları hızlı bir şekilde sonuca kavuşturmamız lazım. Desteğe çok ihtiyacımız var. Bizim bütçemiz her yıl düşmüş. 34 milyon TL bütçe ile başlayan bir bütçe 22 milyona kadar düşmüş. Bu yıl devletten alacağımız bütçe 40-45 milyon TL olacaktı. Ancak biz sermaye bütçesi olarak 62 milyon TL almayı başardık. Yeter mi yetmez. Bu yıl nasıl bu kadar ek bütçe almayı başardıysak, 2023 yılında da bu istikametten şaşmayıp, 62 milyona ilaveten yeni ekleri bütçemize katacağız. Kampüsümüzü gerçekten yaşanabilir, bir kampüs havasına sokmamız gerekiyor.” dedi.
İstanbul Borsası laboratuvar ve borsa kuracak
Yalova Üniversitesi’nin eksiklerini tamamlamak, üniversitedeki eğitim kalitesini yukarılara taşımak adına destekler aldıklarını da ifade eden Bahçekapılı, Yalova İl Özel İdaresi ve İstanbul Borsası tarafından üniversiteye laboratuvar yapılacağını ifade etti. Önümüzdeki hafta İstanbul Borsası başkanının Yalova’ya geleceğinin de altını çizen Bahçekapılı, “Mühendislik Fakültemizde 7 bölüm var. Ama maalesef 2 laboratuvar vardı. Biz kalan 5 laboratuvarı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 350 bin ile 500 bin TL’lik bütçelerle bunu yapıyoruz. Bu yeter mi. Yetmez. Bunu bizim 2 milyona kadar çıkartmamız lazım. Yani biz eldeki kısıtlı bütçe ile bir yola başladık. Önümüzdeki yıllarda o bölümlere yapacağımız ilave desteklerle birlikte onları da büyüteceğiz. Bu laboratuvarlardan 2 tanesini Yalova İl Özel İdaresi kuracak. İstanbul Borsası da bize laboratuvar kurmaya gelecek. İstanbul Borsası İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bir borsa ve laboratuvar kuracak. Ayrıca morfoloji binasına da 2 adet laboratuvar daha kuracak. Önümüzdeki hafta borsa başkanımız Yalova’ya gelecek ve altyapıyı birlikte inceleyeceğiz” diye konuştu.
İlahiyat Fakültesinde mescit bile yokmuş
Yalova Üniversitesi’nde göreve geldiklerinde çok ciddi eksiklikler olduğunu dile getiren Bahçekapılı, bunu anlatırken çok ilginç bir detayı da basın mensuplarıyla paylaştı. Din adamı yetiştirmekle görevli İlahiyat Fakültesinin mescidinin olmadığını bunu bile kısa süre önce desteklerle yaptıklarını söyleyen Bahçekapılı, “İlahiyat Fakültesi kurulmuş. Ama İlahiyat Fakültesi’nde mescit yoktu. Öğretim görevlerinin masası yoktu. 102 üniversite kurulmuş Türkiye’de, Yalova Üniversitesi bunlar arasında 94. sırada yer alıyor. 3-4 yıl önce 60. sıralarda yer alıyormuşuz. Son 6 yılda 94. sıraya kadar gerilemişiz. Paydaşlarımız bile belli değildi. Kaliteyi iyileştirmek için ne yapacağımızı bile bilmiyorduk. Bunlar hep bizi geriye götürmüş. Kendimizi anlatırken ne diyoruz. Bir tarafta İstanbul, bir tarafta Bursa, bir tarafta Kocaeli, altta Balıkesir. Hilalin yıldızı gibiyiz. Ama sonuç yok. Mühendis fakültelerine öğrenci gelmiş geçen yıl 340 öğrenci fakülteyi terk etmiş. Bunun 50 tanesi yatay geçiş olsa. 300’ü memnun olmadığı için gidiyor. Öğrencinin 14 hafta uygulama yapması lazım. Benim öğrencim 2 hafta yapabiliyor. Zira laboratuvarı yok” dedi.
2 yeni fakülte kurulacak
Yalova’da bir süreden beri talep alan Ziraat Fakültesi için harekete geçen Bahçekapılı, bu anlamda hazırlıkları tamamlar tamamlamaz ilk adımı atacaklarını ifade etti. Bahçekapılı, “Yalova önemli bir tarım sektörüne sahip. Burada çiçekçilik, kivi üretimi, aronya üretiliyor. Yine Yalova ülkenin en önemli gemi inşa alanlarından birisi durumunda. Ama Yalova’da ne bir Ziraat Fakültesi var ne de lisans düzeyinde Gemi İnşaatı ve Denizcilik Bölümümüz yok. Ama biz başka bölümlere yoğunlaşmışız. Şimdiki bu yeni 4 yıllık süre zarfında Yalova Garden’la görüşeceğiz, sanayiye gideceğiz. Ziraat Fakültesi ve Gemi İnşa gibi bölümleri kurmaya çalışacağız” diye konuştu.
Yorum Ekle
Yorumlar
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
“AFİLİASYONUN ŞUBAT AYI SONUNA KADAR YAPILMASINI BEKLİYORUM”
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüşmesindeki en önemli adım olan afiliasyonun şubat ayı sonuna kadar gerçekleşmesini beklediklerini söyledi