Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’nın geliri Türkiye ortalamasının altında kaldı

TÜİK’in açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre gelir dağılımında eşitsizlik arttı. Yalova’nın da içinde bulunduğu TR42 bölgesinde ise yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 47 bin 575 TL olarak hesaplandı. Bu değer Türkiye ortalamasının altında kaldı

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova’nın geliri Türkiye ortalamasının altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2022 yılı sonuçlarını açıkladı. Araştırma, Türkiye’deki gelir dağılımı eşitsizliğinin boyutunu ortaya koydu. Buna göre gelir dağılımında eşitsizliği gösteren gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,014 puan artarak 0,415 olarak tahmin edildi. Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir.

Araştırma sonuçlarına göre en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,3 puan artarak yüzde 48,0’a çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 6,0 oldu. Bu durum, gelir dağılımındaki eşitsizliğin arttığını gösteriyor.

Yalova’nın da içinde bulunduğu TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesinde ise yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 47 bin 575 TL olarak hesaplandı. Bu değer Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek gelir Kocaeli ilinde 54 bin 655 TL ile gerçekleşti. Yalova ilinde ise bu değer 46 bin 713 TL oldu.

Araştırma ayrıca eğitim düzeyi, sektör ve meslek grubuna göre de gelir farklılıklarını ortaya koydu. Buna göre en yüksek yıllık ortalama esas iş geliri 87 bin 451 TL ile yükseköğretim mezunlarının oldu. En yüksek yıllık ortalama esas iş geliri 220 bin 482 TL ile işverenlerin oldu. En düşük gelir ise TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde gerçekleşti.

Araştırma aynı zamanda panel bir çalışma olduğu için fertlerin bir önceki yıla göre gelir grubu ve faaliyet durumu geçişlerini de inceledi. Buna göre bir önceki yılda birinci yüzde 10’luk grupta olan fertlerin yüzde 55,4’ünün, son yüzde 10’luk grupta olan fertlerin ise yüzde 70,5’inin gelir grubu değişmedi. Bir önceki yılda işsiz olan fertlerin yüzde 45,4’ü ise çalışmaya başladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.