Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜİK’ten dış ticarette sevindiren rakamlar

İhracat birim değer endeksi arttı, ithalat birim değer endeksi azaldı. İhracat ve ithalat miktar endeksleri arttı. Dış ticaret haddi yükseldi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
TÜİK’ten dış ticarette sevindiren rakamlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı mart ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre ihracat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 10,1 azaldı. İhracat ve ithalat miktar endeksleri ise sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 15,1 arttı. Dış ticaret haddi ise 10,8 puan artarak 86,4 olarak gerçekleşti.

TÜİK’in açıklamasına göre, ihracat birim değer endeksinin artmasında gıda, içecek ve tütün ile imalat sanayi sektörlerinin etkisi oldu. İthalat birim değer endeksinin azalmasında ise ham maddeler ve yakıt sektörlerinin etkisi oldu.

İhracat ve ithalat miktar endekslerindeki artışta ise yakıt ve imalat sanayi sektörlerinin etkisi oldu. Gıda, içecek ve tütün sektöründe ise ihracat miktar endeksi azaldı. Dış ticaret haddinin artmasında ise ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksinden daha fazla artması etkili oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi şubat ayına göre yüzde 9,8 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 4,2 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 15,1 arttı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.