Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuyumculuk Sektörü de Ekonomiden Etkileniyor

Ekonominin daralmasıyla birlikte yerli halkın alım gücünü etkilemesi kuyumcu esnafını da etkiledi. Özellikle ailelerin evlenecek olan çocuklarına ekonomik katkı sağlamak için çeyrek veya gram altını alması zorlaştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2023 00:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2023 00:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Kuyumculuk Sektörü de Ekonomiden Etkileniyor

Yalova Kuyumcular Derneği Başkanı Kamer Kuyumcu’nun işletme sahibi Sıtkı Pakçay, tüketicinin çeyrek ve gram altın olmak üzere kolye, yüzük, küpe gibi işçilik ürünlerine birkaç yıl önce daha kolay ulaştığına dikkat çekti. 32 yıldır kuyumculuk yaptığını belirten Sıtkı Pakçay kuyumculuk sektörünün şu an ne durumda olduğunu ve nasıl ilerlediğini gazetemize aktardı.

“İnsanlar TL’de kalmak istemiyor”

Sektörün durgun olduğunun altını çizen Pakçay, “Zaman zaman piyasadan kaynaklanan hareketler oluyor düğün sezonu başladığı için düğün hazırlıkları var genelde tasarrufa yönelik hareketler olduğunu görüyoruz. İnsanlar TL’de kalmak istemiyor tasarrufa dönük sarrafiye ürünler alıyorlar veya külçe altın almaya çalışıyorlar. Sektörümüz çok hareketli değil ama biz eski olduğumuz için kendimize göre müşterimiz var. Yaz sezonu Haziran ayından itibaren başlar seçimler bittikten sonra daha yoğunlaşır şu an herkeste bir önünü görememe endişesi var, biraz stabil hale geldiği zaman fiyatlar da normale döner. İnsanlar kendi alışverişlerini güçleri nispetinde yapmaya çalışıyorlar” dedi.

“En düşük çeyrek altın fiyatı 2470 Lira”

Gram ve çeyrek altının herkesin kendi bütçesine göre şekillendiğini vurgulayan Pakçay, “5 gram alan var 1 gram alan var 0.25’e kadar gram altın var. Düğünler için en fazla 1 gram altın satılıyor. Altınlar 0.25’ten başlayıp 1 kiloya kadar çıkıyor. Herkesin kendi gücü nispetinde alışveriş edebileceği şekilde altınlarımız oluyor herkesin durumuna göre belirleniyor. Çeyrek altın genellikle gücü yeten birinci derece yakınların arasında veriliyor fiyatlar çok yükseldiği için durumu yetmeyenler de gram altın takıyor. En düşük çeyrek altın fiyatı 2470 lira. Bunlar katlanarak gidiyor, 2470-4940-9700-10.000 lira civarına kadar altın var. Yatırım amaçlı kullananlar da oluyor. Takı, kolye gibi ürünler işçilikli olduğu için onlar yatırım amaçlı kullanılmıyor. Bir çeyrek altındaki bekleme süresiyle kolye ve yüzükteki bekleme süresi aynı olmuyor. Yüzük, kolye, küpe bu tür şeyler 14 ayar. 14 ayarlı ürünler işçilikli ürünler diye geçiyor” ifadelerini kullandı.

“Stabil halde olan bir sektör istiyoruz”

Yalova’da sektör açısından çok büyük bir sıkıntıyla karşılaşmadığını söyleyen Pakçay şu ifadeleri kullandı:  “Burada kuyumcu arkadaşlar birbirleriyle anlaşarak işlerine o şekilde devam ediyorlar. Bizler de önümüzü görebileceğimiz fiyatların çok hızlı hareket etmediği stabil halde olduğu bir sektör istiyoruz. Eskiden altın getirisi %25-30 civarındaydı şimdi çok yüksek; bu durumdan insanların alım gücü de etkileniyor, yüksekten alanlar daha çok beklemek zorunda kalıyor. Çok para kazananlar oluyor, zarar edenler oluyor bunlar birbirini dengeliyor. Tüketici arkadaşların tercihlerini yaparken araştırmalarını güvenilir yerlerden alışveriş yapmasını istiyorum. Tüketici artık daha bilinçli internet ortamından her şeye ulaşabiliyor.”

HABER/M.Tunç Tanrıverdi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.