Azerbaycan Dili Günü Yalova’da kutlandı

Yalova Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Azerbaycan Alfabesi ve Azerbaycan Dili Günü programında, Azerbaycan Türkçesinin ortak kültürdeki yeri ile Türk dünyasını birleştiren bağlar ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2026 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2026 00:14
https://www.yalovahayat.com/

Yalova’da Türk dilinin ve kültürünün yaşatılması amacıyla yürütülen faaliyetlere bir yenisi daha eklendi. Yalova Türk Dil Bayramı paydaşlarından Türk Ocakları Yalova Şubesi, Azerbaycan ile Kardeşlik Derneği ve Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği iş birliğinde organize edilen Azerbaycan Alfabesi ve Azerbaycan Dili Günü etkinliği, Azerbaycan ile Kardeşlik Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği Bursa Şube Başkanı S. Göktöre Çam’ın modere ettiği programın açılışında konuşan Azerbaycan ile Kardeşlik Derneği Başkanı Gülseren Oktay, "bir millet, iki devlet" anlayışıyla etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını dile getirdi.

Türk Ocakları Yalova Şube Başkanı Alper Kasımoğlu ise yıl boyunca sürdürülen etkinliklerin önemine değinerek, 1926 yılında Birinci Türkoloji Kurultayı’na ev sahipliği yapan Bakü’nün, kurultayın 100. yılında Türkoloji dünyasını yeniden bir araya getirecek olmasının Azerbaycan’ın dil konusundaki tarihi rolünü kanıtladığını kaydetti.

Söyleşi bölümünde Eğitimci İlhan Akyıldız Ortak Türk Alfabesi çalışmalarına değinirken, Akademisyen Turgut Öcal Türk dilinde kullanılan abecelerin tarihsel sürecini aktardı. Gazeteci Elyaz Yekenli Güney Azerbaycan'da Türkçenin durumunu örneklerle anlatırken, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Gülara Yenisey de Türk aydınlanmasında Kuzey Azerbaycan'ın üstlendiği öncü rolü katılımcılarla paylaştı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı program, konuşmacılara plaket takdim edilmesi ve ikramların ardından sona erdi.