
Aile Hekimliği sistemine entegre edilen ve sağlık çalışanlarının kişisel cihazlarına indirilmesi istenen “Aşıla” uygulaması tartışmalara neden oldu. Birlik ve Dayanışma Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ebe Melike Sizege, uygulamanın kişisel mülkiyet ve veri güvenliği açısından ciddi sorunlar taşıdığını belirtti. Sizege, “Birimin kurumsal telefonları akıllı cihaz değilken, çalışanların kişisel telefonlarına kamu yararı gerekçesiyle uygulama indirme zorunluluğu getirilmesi, özel alana müdahaledir” diyerek uygulamanın yasal ve etik boyutlarına dikkat çekti.
“MEVCUT YAZILIMLAR VARKEN YENİ RİSK OLUŞTURULUYOR”Aile hekimliği verilerinin halihazırda kullanılan güvenli sistemler yerine yeni bir platforma aktarılmasının riskli olduğunu ifade eden Sizege, Sağlık Bakanlığı'nın mevcut dijital altyapısında yaşanan teknik sorunlara da işaret etti. “SİNA, e-Reçete, e-Rapor gibi sistemlerde aylık bazda tekrar eden aksaklıklar göz önüne alındığında, benzer sorunların Aşıla’da da yaşanmasından endişe ediyoruz” dedi.
AŞI REDDİ YOK, YÜK SAĞLIKÇIDAUygulamada aşı reddi seçeneği bulunmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu vurgulayan Sizege, “Aşı reddi formları hâlâ kağıt üzerinde dolduruluyor. Bu durum ebe ve hemşirelere fazladan iş yükü getiriyor” ifadelerini kullandı.
Yalnızca sağlık çalışanlarının omuzlarına bırakılan sorumluluğun hem teknik hem de hukuki olarak sorunlu olduğunu belirten Sizege, “Bu uygulama, teknik altyapısı yetersiz, hukuki ve maddi sorumluluğu sağlıkçılara yükleyen bir sistem. Ne gibi bir katkı sunduğu belirsiz. Asıl olarak kim için geliştirildiği kamuoyuna açıklanmalı. Bizler, koruyucu sağlık hizmetlerinin devlet eliyle ve şeffaf biçimde yürütülmesini talep ediyoruz” dedi.