
Türkiye’nin basın ve demokrasi tarihine damga vuran isimlerden Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yıl dönümünde Yalova’da düzenlenen anlamlı bir organizasyonla yad edildi.
Yalova Belediyesi tarafından Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitleri Anma Programı, Cumhuriyet Gazetesi’nin merhum muhabiri Erdoğan Köseoğlu’nun objektifinden yansıyan karelerin yer aldığı "Uğur Mumcu Fotoğrafları" sergisinin açılışıyla başladı. Programa Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, CHP Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı, Merkez İlçe Başkanı Kemal Sürel, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Sergi ziyaretinin ardından Özgecan Aslan Salonu’nda devam eden programda, gazeteci Deniz Zeyrek konuklarla bir araya geldi. Uğur Mumcu’nun gazetecilik anlayışını, fikirlerini ve verdiği mücadeleyi katılımcılara aktaran Zeyrek’in söyleşisi ilgiyle takip edildi. Programın finalinde sahneye gelen Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, paylaşımlarından dolayı Deniz Zeyrek’e teşekkür etti. Başkan Gürel, günün anısına Zeyrek’e üzerinde isminin işlendiği, Yalova’ya özgü geleneksel kağıt sanatıyla hazırlanmış özel bir tablo takdim etti.
Anma programının ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Mumcu’nun mirasının hala yaşadığına dikkat çekti. Gürel mesajında, "33 yıl önce susturulmak istenen o gür ses, bugün Yalova’mızda yankılanmaya devam ediyor. Uğur Mumcu’nun yaşamına ve mücadelesine tanıklık ettiğimiz serginin ardından, usta gazeteci Sayın Deniz Zeyrek’in gerçekleştirdiği söyleşide Uğur Mumcu’nun düşünsel mirası, basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesi bir kez daha güçlü biçimde hatırlatıldı. Gerçeğin peşinden korkusuzca yürüyenlerin izi asla silinmez. Uğur Mumcu’yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.